Datuk Shah Rukh Khan

 

Bernama reported that Bollywood leading actor Shah Rukh Khan will receive a datukship from the Melaka Yang Dipertua Negeri, in conjunction with his 70th birthday on Saturday.

 

There are many things in our society, especially of late, that befuddle me, but this datuk conferment on a Bollywood actor, in my humble opinion, takes the cake.

 

I am still grappling with the notion of a foreign actor and national being considered for an award. And I do realise that to question such a conferment may incur the wrath of Mr Khan’s fan base in Malaysia, particularly the powers-that-be in Melaka.

 

That notwithstanding, I wonder whether it could be that Shah Rukh Khan has become such a towering figure to our local ruling politicians because he has provided, to use today’s popular parlance, the benchmark for ‘very good acting’, let alone dancing to the tune of the day.

 

Advertisements

59 Responses to “Datuk Shah Rukh Khan”


  1. 1 zool 11 October 2008 at 4:53 pm

    Malunya saya sebagai rakyat Melaka..
    Ramai orang berkelayakan pun tak dapat title tu..

  2. 2 Eagle 11 October 2008 at 5:07 pm

    Sekarang baru saya tahu sejarah Melaka ini sampai ke Bollywood. We requre DNA test for this S Rukh Khan, you know who can do it in Malaysia with a very conclusive result that can’t be challenged.
    Keturunan Tun Teja ke Hang Jebat? Hang Tuah tak mungkin sebab dia pahlawan angguk, tapi Hang Jebat tu boleh jadi sebab dia tu boleh tahan.
    Shame on you anak Melaka.

  3. 3 jaginder singh 11 October 2008 at 5:12 pm

    i am not a big fan of shah rukh khan nor do i have anything against him…but doesnt it seem ridiculous? what has he contributed to malaysia or malacca? I am still bitter of the fact that some people get recognised for meagre or no achievement…does anyone know what happen to the guy who climbed mount everest? what did they get for their sacrifice to put the country on top of the world…owh wait, maybe because they were not ‘true Malaysians’? (challenge your mind)

  4. 4 zaharibb 11 October 2008 at 5:14 pm

    Melaka negeri bersejarah dan ini satu lagi sejarah untuk dicatitkan. Bila pula bintang Hollywood akan diberikan gelaran Datuk. Mungkin Datuk Mel Gibson atau Datuk Paris Hilton.

  5. 5 muhammad 11 October 2008 at 5:28 pm

    malu nye jadi orang melaka, ketua menteri sibuk pula nak jadi tpm.

  6. 7 colimac 11 October 2008 at 5:38 pm

    datukship used to be conferred on individuals who excelled, but these days…

  7. 8 lulu 11 October 2008 at 5:46 pm

    Lihatlah Kebodohan…. kakakakakakakaka

  8. 9 Shan from Malacca 11 October 2008 at 6:22 pm

    How low thinking this can be. Datukship to Shah Rukh Khan, malulah saya ini sebagai orang melaka, walaupun moyang saya parameswara tetapi tidak dilayan untuk dapat datukship

  9. 10 jambu 11 October 2008 at 6:32 pm

    Lim kit siang dan karpal singh tak dapat datuk….orang yang tak berjasa pada negara dia orang bagi…memang negara ini tak pandai hargai golongan berjasa dan yang menumpang glamor…

  10. 11 Sassui Kazi 11 October 2008 at 6:36 pm

    You have to be more generous than the emails appear to be. The Malaysian govt is obviously thinking beyond narrow confines to what gives pleasure to the people of Malaysia and of excellence itself. SRK is a very good friend of Malaysia and also brings good business there by doing his films in Malaysia. His Don gave the ordinary people of many countries a look at wonderful progress made by Malaysia. So whats the anger?
    SRK is a huge personality recognized on the world stage- The British recognize foreigners who are achievers and distinguished so why not Datuk King Khan?

  11. 12 Jeevey 11 October 2008 at 7:03 pm

    far out! so many people in this country deserve that award than someone whose only connections to malaysia are his fans.(i happen to be a fan)

    grow up for heaven sakes! if he had to choose between india and malaysia dude will choose india. stop being an idiot!

  12. 13 basly 11 October 2008 at 7:10 pm

    bodohnya… nak bagi gelaran datuk konon kepada orang yang berjasa langsung kpd melaka, malaysia.

  13. 14 robin hood 11 October 2008 at 8:20 pm

    Yeahhh…. Bodohland Boleh !!!

  14. 15 siva 11 October 2008 at 8:38 pm

    well a nut case is this,

    Hope this circus doesn’t Stop with Shah Rukh khan,
    next make Amitabh Bachan a Tan Sri ,
    Dharmendra a Tun ,
    Kamalhassan a Datuk Seri,

    we are a laughing stock of bollywood and remember Malaysia semua boleh.

  15. 16 SiLky_GurLz 11 October 2008 at 9:03 pm

    it’s idiotic!!!!!!!!!!!! hahahahaa

  16. 17 ctempoyak 11 October 2008 at 9:09 pm

    Satu lawak jenaka dari kerajaan Melaka. Ape jasa SRK kepada rakyat malayia… banyak lagi rakyat yang berjasa tapi tak dapat pengiktirafan. Datuk sekarang tak da makna langsung!!! Malaysia bukan boolyy kayuuu! Berapa billion investment SRK bawa masuk ke sini. Kenape dia buat filem kat swiss atau uk… ade dapat knightship ke? Fikir panjangle sikit!

  17. 18 rider 11 October 2008 at 9:19 pm

    Maybe the powers that be did a high profile dna research at the expense of taxpayer’s money and found that SHAHrukh inherited the genes from Iskandar SHAH of Melaka? But if Sassui Kazi is right then the remake of ‘Don’ in tamil, also shot in Malaysia, then Ajit Kumar should also get a ‘Datuk’ for his ‘Billa’.

  18. 19 reshmann 11 October 2008 at 10:00 pm

    Sassui Kazi,

    Going by your argument, then the tamil movie heroes from south india should deserve the datukship more than SRK. Do you know there are more tamil movies shot in malaysia in all the major locations in malaysia. Previously they used to go to singapore and thailand but malaysia is their main location now. Remember tamil movies from india also have a global audience.

    The point is, if the govt wants to show their gratitude to those actors, they can do so by other means like cutting red tapes, giving hotel concessions and so forth, not datukship. Datukship should be only conferred on those outstanding persons who have contributed to the nation in a positive way. I would go one step further and say that on the contrary SRK and the likes had in fact had negative impact on the local girls esp the malay girls which led them to be associated with bangla workers due to their somewhat bollywood actors like features and find themselves to be cheated by these guys.
    True, courageous Malaysians like the Everest climbers were ignored but a foreigner who swings around from tree to tree is conferred such an honorouble title. What is becoming of our nation lar?

  19. 20 Anthony 11 October 2008 at 10:08 pm

    Nak kata pandai tak pandai nak bagi anugerah biar berpada pada. Peliknya pilihan calun untuk pangkat Datuk. Apa nak buat ini kan tabiat “Malaysia Boleh”

  20. 21 jana 11 October 2008 at 10:30 pm

    Ali … might have found that Shah Rukh Khan has links to Hang Tuah ancestors

  21. 22 Johnny Cheah 11 October 2008 at 10:47 pm

    so is he attending the award ceremony in malacca. who pays for his first class airfare to malaysia. the malacca state government. anyway, you think he will come

  22. 23 The Penquin 11 October 2008 at 10:48 pm

    Ha Ha HA…something like Sir Elton John…but at least he is British !

  23. 24 afz 11 October 2008 at 10:51 pm

    i’ld consider myself as a big fan of Shah rukh. But i think this is absolutely ridiculous. Malaysia’s hardly significnat to this fella , and here he is, conferred M’sia’s 3rd top award? is m’sia really out of worthy malaysians (or at least residents in malaysia)?
    i think this seriously devalues the DAtuk title.

  24. 25 True-Leaders.com 11 October 2008 at 10:54 pm

    My guess is that these people think that conferring a Datukship to this popular Hindi actor will bring the Indians back to supporting BN.
    what they don’t realize is that they have become the laughing stock of not only the Indians but the Malays, Chinese & others as well.

  25. 26 tun jeram 11 October 2008 at 11:56 pm

    Salam,
    Apabila Mohd.Ali Rustam mengumumkan hendak bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO, Mahathir menggelarnya sebagai Pak Lawak. Sekarang entah atas alasan apa, kerajaan Melaka yang dipimpin oleh Ali Rustam hendak memberikan gelaran Datuk pula kepada Shah Rukh Khan. Ini memang tindakan yang sukar dimengerti dan boleh dipersoalkan. Apakah gelaran Pak Lawak ini tepat pada tempatnya!

  26. 27 candles 12 October 2008 at 12:04 am

    Seriously, what has Todt and Shah Rukh Khan done for Malaysia that they deserved datukship? These people don’t even pay taxes in Malaysia.

  27. 28 fomca 12 October 2008 at 12:42 am

    Soon we will have Datuk Seri Jackie Chan. And then Tan Sri Harrison Ford.

  28. 29 Nexus 12 October 2008 at 1:52 am

    I had my own rants and reason to believe that this has become a total mockery… read on at http://nexuskhan.wordpress.com/2008/10/12/datuk-shahrukh-khan-maa-ehhhhh/ and awesome posting you’ve got yourself 😉

  29. 31 Amir 12 October 2008 at 2:04 pm

    Luckily I’m Selangorian..

  30. 32 fnd1408 12 October 2008 at 4:33 pm

    Anna and The King was shot in Perak in the late 1990s.

    Did Chow Yuen Fat and Jodie Foster receive a datukship? NO.

    Is it because the then Perak govt is not as clever (or is it ‘funny’ or is it s****d?) as the current Malacca govt?

  31. 33 MR_SUKOR 12 October 2008 at 4:59 pm

    YA.. SUNGGUH BODOH PERLAKUAN MEREKA ITU

  32. 34 phing 13 October 2008 at 12:06 am

    any Hong Kong stars receiving Tun-ship soon?

    this is a joke !

  33. 35 hanafiah 13 October 2008 at 3:39 pm

    their mind already ‘KORUP’ long time back..masih ada minat dalam pentadbiran ke orang macam ni. politik dan pentadbiran banyak beza. tinggalkan kerusi tu, aku kata. PI BUAT KERJA LAIN LAH !!

    sofia
    1972

  34. 36 zAm 13 October 2008 at 5:13 pm

    aku bengang! dah 3 hari aku duk memaki hamun si ali …tu! aku malu jadi org melaka! aku malu!!!

  35. 37 Faizal Riduan 13 October 2008 at 6:10 pm

    Tuan,

    Sampai saat ini walaupun saya telah menulis artikel khas bertajuk “Tahniah Datuk Shah Rukh Khan” saya masih tidak percaya berita yang saya dengar dari media perdana tanah air. Saya masih tidak berhenti berharap agar Bernama mengeluarkan “Ralat” kerana tersalah lapor ataupun tersalah tulis “Nasir Bilal Khan” sebagai “Shah Rukh Khan”.

  36. 38 silent00hunter 13 October 2008 at 8:32 pm

    maybe lepas ni ada pulak datuk shawn connery & datuk zeta jones…
    bukan ke diorang 2 org ni bergayut kat twin tower dulu???

    hhmmmmmmph…..pening kepala otak aku yg bijak nih….

  37. 39 harry 13 October 2008 at 10:29 pm

    memang aku pun tak puas hati..bengang. walau pun aku bukan org melaka, aku rasa marah betul dgn si ali tu, ada ke patut org mcm SRK tu d bagi pangkat DATUK? hilang AKAL ape????

  38. 40 green rabbit 13 October 2008 at 11:42 pm

    Alasan promosi Melaka tu langsung tak masuk akal. Kalau kena pakai banyak duit untuk promosi melaka, dan tiba2 jer si SRK to promote Melaka kat filem menyebabkan Melaka jadi tarikan,so…Thank You,I guess. Tak payah lah bagi pangkat kat dia. Dia promosi free,terima je lah.

    Punya ramai orang berlakon kat luar negara,nak kecoh2 apahal? Kita punya pelakon pernah berlakon kat luar negara,tak heran pun diaorang.

    Jericho Rosales pun ada buat penggambaran kat Malaysia dgn Carmen Soo. Lepas cerita tu ditayangkan,kalau ramai org Filipina datang melawat Malaysia,kena bagi dia jugak tu.Carmen sekali memandangkan dia lagilah org Malaysia,kan?

  39. 41 hunter 14 October 2008 at 3:52 am

    SRK lewat 2jam masa nak interview dulu.Lewat 3jam masa konsert dulu(sebelum yg dia kansel terus tu) Masa terima anugerah nanti,lewat berapa jam lak?Kalau tak datang terus, aku nak gelak ke tidak ni? Tak nak gelak pun,memang akan tergelak gak lah.

  40. 42 remy 14 October 2008 at 11:45 am

    what a shame!!!! per relevan nyer bg dier datuk?
    ramai yg rakyat malaysia yg lbih layak
    m.nasir.eman manan etc
    alasan hanya 1 filem yg d shoot d melaka
    itupun salah 1 filem pling gagal dlm sejarah filem bollywood ???? what a rubbish

  41. 43 Anak Melaka 14 October 2008 at 2:17 pm

    Aku yg orang melaka sejak zaman berzaman sehinggakan datuk aku tolong perang dgn penjajah kene godok dengan golok pastu bapak aku yang duk sibuk dengan politik UMNO pagi ke petang ke malam ke pagi dengan mesyuarat untuk membangunkan anak anak negeri melaka punnnnn tak dapat Datuk.. ni Shah Rukh Khan yang tak heran pun dan tak ambil peduli pun dengan title kecik di matanya itu diberi Datuk? Reason: Beliau telah berlakon di Alor Gajah dan dapat memberi promosi perlancongan? What a crap… wei Shah Rukh Khan dia sendiri tak tau Melaka tu kat mana daaaa…

  42. 44 Azmi Helmi 14 October 2008 at 5:21 pm

    I am working as a travel agent here in KL and doing sales trip all over the world to promote Malaysia. Ali, pls contact me, i need Datukship also la… Or maybe u can give me later after u give Datukship to Pamela Anderson

  43. 45 HANAFFI OMAR 14 October 2008 at 5:41 pm

    TOLONG LAH…SUDAH SUDAH LAH BUAT KERJE BODOH…APA KAMU INGAT SRK TU HERAN SANGAT KE DAPAT TITLE DATUK…KALU DIA BERMINAT MESTI DIA DATANG TERIMA DARJAT TU..SEDARLAH SIKIT…BUAT BAZIR DUIT RAKYAT BUAT MAJLIS KHAS NAK BAGI GELARAN DATUK KAT DIA…RAMAI LAGI ARTIS MALAYSIA YG BERTANGGUNG JAWAB MENAIKKAN NAMA MALAYSIA…

  44. 46 Suhaida 14 October 2008 at 11:01 pm

    mmg serabut kan?apa la diorang ni…nak je kutuk ni..tapi..sabar..=S

  45. 47 pink honey 14 October 2008 at 11:54 pm

    Setiap kali teringat perkara ni…macam mana nak cakap ni,hmm…MELUAT AKU!

  46. 48 Hornet 17 October 2008 at 11:02 am

    all these titles does not carry any significant meaning nowadays, any tom dick and harry also can get a title. Next time sapu longkang also can get a title!!!

  47. 49 prasad p 20 October 2008 at 3:12 pm

    I never expected this from the state gov of malacca. Any way Next could be Rani Mukerji will be awarded datuk ship by terengganu for taking shooting there.
    Visit malaysia has turn into offer for datukship and other titles.
    What a funny …………….

  48. 50 Triple A 21 October 2008 at 1:32 pm

    Looking for Lemang Datuk Shah Rukh Khan…

    Triple A
    http://www.binausahawan.com

  49. 52 max 1 January 2009 at 12:59 pm

    Actually, i proposed that the Melaka gov’t or better yet the Federal Gov’t confer Tan Sri to SRK after all he’s one heck of a towering figure that promoted Malaysia hugesly in his film.

  50. 53 etiey 3 March 2009 at 3:08 am

    juz finished watching mohabbatein on cd and it reminds me of this post..huhu.

    dato’ shah rukh khan…i noe u’r good at acting but still, u do not deserve 2 receive the datukship no matter wut

  51. 54 amal 13 August 2009 at 10:43 pm

    hi sharukh khan .my name is amal in maroc .i love you so mutch

  52. 55 shadab 23 August 2009 at 2:42 pm

    u people don’t know Shahrukh Khan
    he is an evergreen king of all time
    no one does acting like him in the world
    he is numerous
    people learn from him get inspired from him
    also he is the richest celebrity in the world

    he is a great Muslim icon

  53. 57 Rekha 19 February 2010 at 11:20 am

    hey shahrukh i love you so much i really love you ok

  54. 58 Abdul Karim 20 February 2010 at 11:31 am

    i think is good jobs.srk is very talent of india n bollywood superstar.malaysia everybody love srk, he is great . thnx


  1. 1 Let’s guess why Shah Rukh Khan get a datuk - not on Malaysiakini | The Obnoxious 5xmom Trackback on 11 October 2008 at 8:53 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: